18 marca – Światowy Dzień Recyklingu

Został ustanowiony w 2018 roku i ma na celu uzmysłowienie ludziom, że odpowiedzialne zarządzanie zasobami naturalnymi to nasz wspólny problem i wspólna odpowiedzialność.

Najważniejszy jest odpad który nie powstał

Segregacja i właściwe zbieranie odpadów jest obowiązkiem każdego z nas. Ważne jest wrzucanie odpadów do właściwych. Ważniejsze jest jednak aby ten odpad w ogóle nie powstał. Zapobieganie powstawaniu odpadów to podstawowa zasada hierarchii postępowania z odpadami. Bardziej ekologiczne będzie zapakowanie warzyw czy owoców do własnych warzyworków, niż kupienie ich na plastikowej tacce owiniętej folią, które wrzucimy potem do żółtych pojemników. Nawet właściwa segregacja nie powinna być usprawiedliwieniem dla wybierania nadmiernie opakowanych produktów czy produktów jednorazowych. Środowisko zyska najbardziej jeśli odpad w ogóle nie powstanie.

Co dalej?

Zanim kupimy kolejny nowy  produkt, zastanówmy się, czy na pewno jest nam potrzebny. Kupujmy tylko tyle, ile naprawdę potrzebujemy i unikajmy produktów jednorazowych i zbędnych opakowań. Bierzmy na zakupy torbę wielorazowego użytku i wybierajmy produkty, które nie są nadmiernie opakowane.

Wybierajmy opakowania, które nadają się do recyklingu.

Szkło i aluminium podlegają recyklingowi w 100%, można je też przetwarzać nieskończoną ilość razy. Wytwarzając produkty w procesie recyklingu oszczędzamy wykorzystanie surowców pierwotnych.

Przetworzenie tony aluminium to oszczędność 4 ton boksytu i 700 kilogramów ropy naftowej, a także znaczne ograniczenie zanieczyszczenia wody wykorzystywanej w procesie wydobywania rudy pierwotnej. Dzięki recyklingowi szkła możemy ograniczyć zużycie piasku, dolomitu i sody oraz energii.

Szklane butelki po żywności i kosmetykach oraz słoiki wrzucajmy do zielonego pojemnika. Szkło innego rodzaju jak lustra, filiżanki, talerze, kieliszki i naczynia żaroodporne nie nadaje się do przetopienia dlatego odpady te powinny trafić do pojemników na odpady zmieszane.

Starajmy się ograniczać korzystanie z papieru drukując tylko to co jest niezbędne. Wyprodukowanie tony papieru wymaga ścięcia 17 drzew, a każde z nich w ciągu roku produkuje tlen wystarczający dla 10 osób. Aby uratować jedno drzewo, wystarczy 60 kg makulatury. Kartony, ulotki, gazety wrzucajmy do niebieskiego pojemnika. Pamiętajmy, że tylko czysty i suchy papier nadaje się do recyklingu.

Tworzywa sztuczne to najbardziej problematyczne opakowanie. Plastik powstaje z pochodnych ropy naftowej, której wydobycie jest kosztowne a zasoby ograniczone. Dodatkowo coraz częściej podejrzewa się, że niektóre rodzaje plastiku mogą być szkodliwie dla naszego zdrowia i nie każde tworzywo sztuczne nadaje się do przechowywania żywności. Pamiętajmy o tym wybierając odpowiedzialnie, z troską o nasze zdrowie i środowisko. Opakowania z tworzy sztucznych oraz wielomateriałowe wrzucamy do żółtych pojemników. Dzięki temu można jest szansa, że zostaną one ponownie wykorzystane np. jako wysokokaloryczne źródło energii lub jako surowiec wtórny do produkcji specjalistycznych ubrań, mebli ogrodowych, namiotów, czy plecaków.

Warto zatem pamiętać, że dla środowiska i dla nas samych ważne jest to, co kupujemy, jak i ile. O to by odpadów było jak najmniej powinien dbać każdy z nas. A kiedy już te odpady powstają, starajmy się by trafiły do właściwego pojemnika.