Wkrótce powstanie ekomural oczyszczający powietrze

Rozstrzygnęliśmy konkurs na projekt i wykonanie muralu o tematyce edukacyjno-ekologicznej. Do końca października ekomural, którego autorem jest Marcin Czaja z Krakowa, pojawi się na ścianie szczytowej wieżowca przy ul. Nowowiejskiego 1.

„Motywem przewodnim, a zarazem tytułem mojego projektu jest „Źródło”, które bijąc spod ziemi zasila energię życiową zwierząt, roślin oraz ludzi. Woda, jako zasób naturalny, jest zasobem niezbyt docenianym dobie katastrofy klimatycznej. W swojej pracy chciałbym zwrócić uwagę na ten istotny aspekt rozwijania świadomości ekologicznej. Zależało mi na tym, aby zdobycze technologiczne związane z odnawialnymi źródłami energii (ogniwa fotowoltaiczne i wiatraki) były wplecione w otaczającą je roślinność, pokazując synergię technologii i natury w dbaniu o środowisko naturalne. U dołu muralu umieściłem wypoczywającą rodzinę, chcąc tym samym zwrócić uwagę na kwestię troski o dobrostan przyszłego pokolenia. Starałem się, aby paleta kolorystyczna była możliwie jak najjaśniejsza i optymistyczna. Stąd zastosowanie ciepłej tonacji oraz zróżnicowanych zieleni” – wyjaśnia autor zwycięskiego muralu.

Tematyką konkursowego muralu była szeroko rozumiana ekologia. „Płótnem” – będzie ściana szczytowa wieżowca przy ul. Feliksa Nowowiejskiego 1 o wielkości 11,8 m x 34,2 m. Mural będzie wykonany w sposób trwały, przy użyciu ekologicznych farb o pozytywnym wpływie na otoczenie – oczyszczających powietrze ze szkodliwych zanieczyszczeń gazowych (na bazie fotokatalitycznych farb mineralnych).

– Jeden metr kwadratowy ekologicznej farby antysmogowej absorbuje 0,44 g tlenku azotu, który jest bardzo trującą substancją. Taką samą ilość absorbuje jedno drzewo w ciągu jednego dnia. Powierzchnia ściany ma 374 m kw. – to tak, jakbyśmy posadzili 374 drzewa – tłumaczył Marek Iwiński, Plastyk Miasta.

Komisja Konkursowa  wybrała projekt charakteryzujący się harmonijną paletą barw, który w bardzo dobry sposób wpisuje się w architekturę budynku i osiedla, tworząc wartość dodaną dla tej przestrzeni. Temat związany z wodą łączy się w naturalny sposób z Bydgoszczą oraz ekologią i dbałością o naszą planetę. Pierwotnie na wzgórzach płynął strumień, były tam zielone tereny miasta, do których nawiązuje bezpośrednio wybrana praca.

Projekt spotkał się również z dużą aprobatą mieszkańców, których przedstawiciele zasiedli w komisji konkursowej. Specjalną nagrodę dla autora projektu ufundowała firma Onlybio.life.